Engie-Electrabel wil ook in een beroepsprocedure een vergunning voor 3 windmolens op Plassendonk Noorderwijk verkrijgen. 

Nadat de vergunning in beroep door de Vlaamse regering geweigerd was, trok het energiebedrijf naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Die oordeelde eerder dit jaar dat de weigering onvoldoende gemotiveerd was en de Vlaamse overheid haar werk opnieuw moet doen. Maar terwijl die fase opnieuw liep, diende Engie-Electrabel onverwacht een aanvraag in om het dossier te mogen wijzigen.

Nieuw openbaar onderzoek

'Als lokaal bestuur waren we niet akkoord met die gang van zaken om aan het einde van de rit de plannen nog snel eventjes te wijzigen', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). 'Minister Demir (N-VA) heeft dat verzoek van Engie wel aanvaard, maar tegelijk opgelegd dat er een nieuw openbaar onderzoek moet gebeuren.

Dat moet buurtbewoners de kans geven om opnieuw bezwaarschriften in te dienen. In feite blijft het basisdossier overeind, op enkele aanpassingen na. Het verschil met de normale gang van zaken is dat niet de deputatie van de provincie, maar de Vlaamse overheid nu een uitspraak moet doen.'

De stad drong ook aan op een informatievergadering voor de buurt, maar die is door de coronamaatregelen niet mogelijk. De aanvrager plant wel een digitaal alternatief, maar de datum daarvan is nog niet vastgelegd.

De termijn van het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 18 augustus.

Het stadsbestuur gaf in de voorgaande procedure een ongunstig advies over de plannen. Dat gebeurde ook met de aanvraag voor 2 windmolens aan de overzijde van de E313 in Hoevereveld Molekens Herentals, een project van EDF Luminus', besluit Van Olmen.  Plan : Engie rr/N.